fbpx

Hvordan tekste video gratis med Youtube?

Det er ekstremt viktig at du som lager video også tekster dem før du publiserer til sosiale medier. I dette blogginnlegget skal vi vise deg hvordan du kan tekste video gratis og uten dyr programvare! 

Som du kanskje fikk med deg i vårt blogginnlegg, «Teksting av video øker visningstallene», så viser det seg at hele 85 prosent av de som ser video på nett ser det uten lyd. Derfor er det svært viktig at du tekster videoene dine før de publiseres.

I utgangspunktet finnes det to forskjellige måter å tekste videoer på, hardkoding og softkoding.

Hardkoding går ut på at teksten legges inn i selve videobildet. Da vil teksten alltid være der og du kan ikke skru denne av. Dette vil også sikre at teksten alltid vil være der og du slipper å styre med separate filer. Når du kopierer videoen til en annen lokasjon, følger teksten med.  

Den andre metoden er såkalt softkoding, dette gjør teksten mer dynamisk. Du som seer kan dermed velge å sku teksten av og på når du selv vil. Her er det også slik at teksten kommer på automatisk når lyden er av, og blir automatisk borte når lyden skrus på. Smart, ikke sant? 

Les også: Slik kan du enkelt planlegge publisering av poster på Facebook eller Instagram

Å tekste video blir stadig mer viktig da færre og færre ser video med lyd når de er på farten.

Bruk Youtube til å tekste videoer

Så hvordan tekste video gratis på nett? Det finnes i dag flere måter å lage undertekster til videoer til sosiale medier, men en av de enkleste og beste måtene å gjøre det på er ved å bruke Youtube sitt eget tekste-verktøy, som at på til er gratis.

Her snakker vi altså om softkoding. Det Youtube gjør, er at når du lager undertekster til videoen din på Youtube, så lager Youtube en såkalt SRT-fil med tekstingen. Du vil da sitte igjen med en videofil og en tekstfil (srt). Ved å bruke denne metoden vil også videoene bli mer søkemotoroptimalisert da tekstfilene gjør innholdet i videoen søkbart. 

Derfor skal vi nå vise deg en steg for steg hvordan du tekster en video ved å bruke Youtube helt gratis. Det aller første du må gjøre er å laste opp videoen du skal tekste til Youtube

Tekste video gratis på på 15 steg

1. Når videoen er lastet opp til Youtube-kanalen din, så trykker du på den blå «rediger video»-knappen rett nedfor videobildet. 

2. Trykk så på tilvalget som heter «Flere alternativer». 

Les også: Facebook-live: En ny måte å publisere videoer på

3. Under tittelen «Videoens originalspråk og teksting» velger du engelsk.

(Det bruker som regel å fungere bedre å gjøre dette selv om videoen er på norsk). Husk så å trykke lagre for å lagre endringene. 

4. Trykk deretter på menyvalget «Undertekster» til venstre på skjermen, trykk så på «Legg til». 

5. Du vil da få opp et nytt vindu. Her velger du å trykke på «Skriv inn manuelt».  

6. I vinduet til venstre for videoen skriver du nå inn det som skal tekstes, altså det som blir sagt i videoen.

Her er det bare å trykke play på videoen og begynne å skrive. Skriv gjerne én setning av gangen, lag heller flere korte tekstbolker enn få lange.

Når du nå har skrevet inn en setning, kan du nede på tidslinjen strekke og forskyve tekstingen din slik du selv måtte ønske. Dette er en enkel drag and drop-funksjon som lar deg flytte og tilpasse lengden på teksten. Spill av videoen for å se hvordan tekstingen stemmer i forhold til det som blir sagt. 

7. Når du så er fornøyd med den første tekstplakaten så trykker du på plusstegnet hvor det står «Teksting» i venstre hjørne (eller trykker enter) for å legge til neste tekstplakat.

Med denne gjør du justeringen på samme måte som med den første tekstplakaten. 

8. Når du har tekstet hele videoen og er fornøyd med tidsbruken og plassering av teksten, velger du å trykke «Publiser» oppe i høyre hjørne. 

9. Da kommer du til denne skjermen hvor du trykker på de tre prikkene ved siden av den blå «Rediger»-knappen til høyre på skjermen. 

10. Velg last ned og velg så .srt. Da laster du ned tekstfila som en srt-fil.

Denne fila havner da i nedlastingsmappa di. Flytt så denne filen til en fornuftig plassering. 

11. Gå til den plasseringen du har valgt for tekstfila di og lag helst fire kopier av denne.

Vi lager så to engelske versjoner og to norske versjoner av de fire filene.  Èn for britisk-engelsk, én for amerikansk-engelsk, én for bokmålsversjon og én for nynorsk-versjon. Dette bør gjøres for at de som har et annet språk enn norsk og bokmål som valgt språk på Facebook skal se teksten. 

HER ER DET VIKTIG AT SLUTTEN PÅ FILNAVNET ER IDENTISK MED DET SOM STÅR PÅ BILDET UNDER. (.nb_NO.srt).

12. Når du har endret filnavnet på srt-fila så kan du endelig laste videoen din opp til Facebook.

Men ikke bruk Safari, bruk heller en annen nettleser (det fungerer rett og slett ikke i Safari). Når du har lastet opp videoen får du opp dette vinduet på Facebook. Trykk på «Select language» til høyre på videobildet og velg språk. Velg Norsk. 

13. Trykk så på det som heter «Subtitles and captions (CC)» til høyre på skjermen. Last deretter opp aller .srt-filene dine ved å trykke på «Upload» og velg filene.

14. Slik ser det ut når du har lastet opp de fire .srt-filene. 

15. Voila! Du er klar til å publisere videoen din! Enkelt og gratis. Ser du? Det var ikke så vanskelig. 

Trenger du hjelp til å tekste? Vår videofotograf Trond Tomassen hjelper deg gjerne. Ta kontakt!